Cvetana je bila v marsičem, ne nazadnje že po imenu, podobna sv. Tereziji Deteta Jezusa, saj je tudi sama čutila, da je njen poklic ljubezen. To je s svojim življenjem tudi več kot dovolj nazorno izpričevala. Veliko je trpela, bila goreča v apostolatu, ljubila Cerkev in globoko, mistično doživljala Boga. Tudi Cvetana je podobno kakor »Mala Cvetka« obljubila, da bo po smrti delila pomoč iz nebes ljudem na zemlji.

Ime: Dobila ga je po hčerki poganskega čarovnika v povesti »Darovana«, ki se je pokristjanila in se odpovedala svetu, da bi služila Bogu.

Rodila se je 19. februarja 1922 v Mariboru,

umrla pa 11. avgusta 1973, prav tako v Mariboru.

Družina: Rodila se je v globoko verni družini. Njen oče Josip je bil direktor sadjarskega inštituta v Mariboru in svetovno znan strokovnjak na področju sadjarstva, mati Amalija Milena, roj. Ribarič, pa je bila uradnica. Bila je najstarejša, imela je še mlajši sestri Boženo in Nevenko.

Študij, poklic: Po končani osnovni šoli pri šolskih sestrah v Mariboru je maturirala na klasični gimnaziji, nato pa nadaljevala študij glasbe v Gradcu in Ljubljani. Poučevala je na glasbeni šoli v Mariboru in na domu ter vzgajala cerkvene organistke.

Duhovnost: Bila je žena globoke in trdne praktične vere. Bila je zelo požrtvovalna, veliko se je darovala za druge. Središče njenega življenja je bila evharistija, sveto mašo je zelo močno doživljala, brez obhajila pa ni mogla živeti. Zelo je častila tudi Marijo.

Apostolat: Že v gimnaziji je začela okoli sebe zbirati dekleta in jih navduševati za evangeljski apostolat. Njena dekleta so bila predhodnice današnjih katehistinj; Cvetana jih je poučevala in duhovno oblikovala.

Darovanje: 17-letna se je Cvetana v mariborski stolnici popolnoma darovala Bogu kot žrtev ljubezni. To daritev je kasneje še večkrat ponovila. Svoje življenje je Bogu darovala za Cerkev, duhovnike, misijone in za rešitev duš. Bog je njeno daritev sprejel in ji dopustil veliko telesnega in duševnega trpljenja.

Bolezni: Leta 1947 se je začel križev pot njenega življenja, saj je vse do smrti bolehala za najrazličnejšimi boleznimi, ki so se vrstile druga za drugo: pljučnica, vnetje rebrne mrene, jetika, vnetje ledvic, trebušna gripa, hude bolečine v želodcu, izrastki na dvanajsterniku …

Dela: Svojo življenjsko pot je Cvetana opisala v svojem dnevniku »Darovana«.

Zadnji zapis: »Mati, kako ti bom tedaj planila v objem in moje sreče ne bo konca! Tedaj mi bo vse jasno.«

Zavetnica: Nima še posebnega patronata.

Upodobitve: Na fotografijah vidimo preprosto dekle, kasneje ženo v zrelih letih resnega, a blagega obraza. Na freski na Kureščku je upodobljena kot dekle, ki prinaša polno naročje cvetja.

Postopek: Uradni postopek za beatifikacijo na škofijski ravni se je začel 1. marca 2003.

Goduje: Za zdaj je na krajevnem koledarju zapisana na dan svojega rojstva za nebesa, 11. avgusta.

 

SIMPOZIJ O BOŽJI SLUŽABNICI CVETANI PRIOL

Nadškofijski arhiv Maribor in Stolna župnija Maribor prisrčno vabijo na SIMPOZIJ o Božji služabnici Cvetani Priol v Slomškovo dvorano v torek, 14. januarja 2020 ob 17.00, na Slomškov trg 20.

Cvetana Priol je bila župljanka Stolne župnije Maribor in profesorica klavirja na Glasbeni šoli v Mariboru. Njeno bogato duhovno življenje nam je v svetel zgled. Skorajda naša sodobnica nas danes lahko močno navdihuje. Pokojni pisatelj Alojz Rebula jo je poimenoval slovenska mistikinja, trpinka, umetniška duša, vsa predana glasbi, zvezda na malem nebu slovenske svetosti, slovenska sveta Terezija (Deteta Jezusa).

Avtorica razstave o Cvetani Priol z naslovom "Moj poklic je ljubezen", ki je na ogled v avli pred Slomškovo dvorano od 15. decembra 2019 dalje, in tudi Cvetanina vneta raziskovalka, arhivistka mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor je idejni vodja simpozija, kjer bomo gostili sledeče referente:

- mag. Lilijano Urlep, arhivistko na Nadškofijskem arhivu Maribor: DROBCI IZ ŽIVLJENJA CVETANE PRIOL,

- patra dr. Vinka Škafarja, postulatorja v postopku beatifikacije in kanonizacije Božje služabnice Cvetane Priol: BOŽJA SLUŽABNICA CVETANA PRIOL,

- msgr. Miroslava Šlibarja, voditelja Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK in koordinatorja bolniške pastorale v ljubljanski nadškofiji (in celotni Sloveniji): CVETANA PRIOL - ODNOS DO BOLEZNI IN TRPLJENJA,

- gospoda Jožeta Senegačnika, krščenca Cvetane Priol: MOJI SPOMINI NA CVETANO.


Prisrčno povabljeni!

Pesmi Cvetane Priol.

NA POTI SVETOSTI

Kralj neba

Kralj neba je na oltarju.

Nežno k sebi vabi me.

Z milostjo me bo osrečil,

dal mi bo zaklade vse.

Več..

Bela roža

Belo rožo ti prinašam,

sveta Mati, pred oltar,

ti pa rožo to izroči

svojemu Sinu v mali dar.

Več...

Molivci

Samo molivci bi nas lahko še rešili

in meč nad našo glavo zadržali,

ta svet pred sodbo, temnimi navali

z življenjem svetim srčno priborili.

 Več...

Zapoved ljubezni

Gospod stoji pred nami,

nam trka na srce:

»Na delo zdaj, kristjani,

na delo, pozno je.

 Več...

                                   
            

 

Copyright © 2020 Cvetana Priol. All Rights Reserved. Vse pravice pridržane.

X

Avtorske pravice

Razmnoževanje in/ali kopiranje vsebine spletne strani je nezaželjeno.