Obletnica smrti Cvetane Priol

 

 

Mariborska stolniška skupina Božje služabnice Cvetane Priol se je vsak večer z devetdnevnico in mašo pripravljala na obletnico njene smrti, ki je 11. avgusta (1973). Na njen smrtni dan, v nedeljo, smo se zbrali ob Cvetaninem grobu na mariborskem pokopališču Pobrežje, molili in peli. Marko Veršič, stolni župnik, zavzet pospeševalec Cvetaninega postopka, je med molitvijo in petjem prebral nekaj besedil iz Cvetaninega dnevnika. Cvetanina smrt ni bila mučeniška, vendar je v življenju veliko trpela in ga izročala Bogu za Cerkev, predvsem za škofa in duhovnike: »Gospod, naj bo moje življenje dar za svetost duhovnikov, da bodo privedli tisoče in tisoče duš k tebi.« Po molitvi ob grobu so se navzoči v procesiji podali v pokopališko kapelo, kjer je bila maša za Cvetanino razglasitev za blaženo. Vinko Škafar, postulator, je na kratko predstavil Cvetanin postopek. Med drugim je omenil, da je izšla Cvetanina knjiga »Na poti svetosti« tudi v italijanščini in da je prišlo novo pričevanje o čudežni ozdravitvi mlade mame iz Tuhinjske doline.

O.R.

 

VIR: tednik Družina, 25. avgust 2019 št. 34 str. 18.

SIMPOZIJ O BOŽJI SLUŽABNICI CVETANI PRIOL

Nadškofijski arhiv Maribor in Stolna župnija Maribor prisrčno vabijo na SIMPOZIJ o Božji služabnici Cvetani Priol v Slomškovo dvorano v torek, 14. januarja 2020 ob 17.00, na Slomškov trg 20.

Cvetana Priol je bila župljanka Stolne župnije Maribor in profesorica klavirja na Glasbeni šoli v Mariboru. Njeno bogato duhovno življenje nam je v svetel zgled. Skorajda naša sodobnica nas danes lahko močno navdihuje. Pokojni pisatelj Alojz Rebula jo je poimenoval slovenska mistikinja, trpinka, umetniška duša, vsa predana glasbi, zvezda na malem nebu slovenske svetosti, slovenska sveta Terezija (Deteta Jezusa).

Avtorica razstave o Cvetani Priol z naslovom "Moj poklic je ljubezen", ki je na ogled v avli pred Slomškovo dvorano od 15. decembra 2019 dalje, in tudi Cvetanina vneta raziskovalka, arhivistka mag. Lilijana Urlep iz Nadškofijskega arhiva Maribor je idejni vodja simpozija, kjer bomo gostili sledeče referente:

- mag. Lilijano Urlep, arhivistko na Nadškofijskem arhivu Maribor: DROBCI IZ ŽIVLJENJA CVETANE PRIOL,

- patra dr. Vinka Škafarja, postulatorja v postopku beatifikacije in kanonizacije Božje služabnice Cvetane Priol: BOŽJA SLUŽABNICA CVETANA PRIOL,

- msgr. Miroslava Šlibarja, voditelja Medškofijskega odbora za pastoralo zdravja pri SŠK in koordinatorja bolniške pastorale v ljubljanski nadškofiji (in celotni Sloveniji): CVETANA PRIOL - ODNOS DO BOLEZNI IN TRPLJENJA,

- gospoda Jožeta Senegačnika, krščenca Cvetane Priol: MOJI SPOMINI NA CVETANO.


Prisrčno povabljeni!

Pesmi Cvetane Priol.

NA POTI SVETOSTI

Kralj neba

Kralj neba je na oltarju.

Nežno k sebi vabi me.

Z milostjo me bo osrečil,

dal mi bo zaklade vse.

Več..

Bela roža

Belo rožo ti prinašam,

sveta Mati, pred oltar,

ti pa rožo to izroči

svojemu Sinu v mali dar.

Več...

Molivci

Samo molivci bi nas lahko še rešili

in meč nad našo glavo zadržali,

ta svet pred sodbo, temnimi navali

z življenjem svetim srčno priborili.

 Več...

Zapoved ljubezni

Gospod stoji pred nami,

nam trka na srce:

»Na delo zdaj, kristjani,

na delo, pozno je.

 Več...

                                   
            

 

Copyright © 2020 Cvetana Priol. All Rights Reserved. Vse pravice pridržane.

X

Avtorske pravice

Razmnoževanje in/ali kopiranje vsebine spletne strani je nezaželjeno.